Kemerdekaan Sulu: BERAKHIRNYA GERAKAN "ABU SAYYAF"

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Friday, April 30, 2010 0 ulasan

Di Negeri Sabah, bila kaum-kaum lain mengetahui anda seorang yang berketurunan SULUK atau Tausug maka sudah menjadi kebiasaan dalam kepala mereka anda adalah seorang "ABU SAYYAF". Kemudian lagi bila anda dilihat sedang menjual rokok di tepi jalan yang kadang-kadang perlu lari bila melihat Majlis Perbandaran datang, persepsi Sabahan ialah anda adalah "orang Suluk dari Pilipin" atau Abu Sayyaf yang ganas dan jahat.

Pendek kata, orang Suluk atau Tausug di seluruh Sabah hari ini adalah Abu Sayyaf yang "Wajib" di tangkap dan dihalau dari Bumi Sabah. Sebab itu RUMAH MERAH (Pusat Tahanan Sementara) di seluruh Sabah telah diperbesarkan dengan kos berjuta ringgit untuk membolehkan kaum Suluk tersebut disumbat kesemuanya sebelum dirotan dan dihalau ke "Pilipin". Kos yang begitu banyak yang sepatutnya digunakan untuk membela para Mualaf atau fakir miskin Sabahan yang lebih memerlukan bantuan.

Berapa banyak kenyataan akhbar dan kenyataan dalam tulisan-tulisan wartawan Sabahan sendiri berkenaan "kejijikan dan kebencian" mereka terhadap masyarakat Suluk yang mereka gelar "Abu Sayyaf" ini. Malah gelaran "Abu Sayyaf" itu sendiri turut memalit kaum Suluk yang bekerja dalam pihak Keselamatan seperti Polis dan Tentera Malaysia. Bayangkan walau sudah menjadi polis dan tentera Malaysia sekali pun tetap juga dijoloki sebagai "Abu Sayyaf". Tetapi bagi penulis perkara di atas adalah remeh-temeh sahaja kerana penulis sudah lali mendengarnya sejak dibangku sekolah lagi.


KEJAHATAN ABU SAYYAF YANG MEMALUKAN MALAYSIA
Ketika negara kita dihebohkan oleh kes pencolekan di Pulau Sipadan pada tahun 2000 yang lalu oleh Abu Sayyaf menyebabkan kemarahan Rakyat Malaysia begitu membuak-buak. Banyak projek-projek "Sub-Con" yang dipunyai oleh kontraktor Suluk di Sabah ketika itu telah ditarik balik oleh kerajaan malah ada yang tidak dibayar kerana hukuman kepada "Abu Sayyaf" dan yang sebangsa dengan mereka. Seorang "Sub-Con" bernama Abdul Ghani di Pulau Labuan mengeluh,

"Kami habis, projek kami dibatalkan dan projek yang lepas tidak berbayar pula disebabkan pencolekan Abu Sayyaf di Sipadan. Apa dosa kami? Kami bukan Abu Sayyaf!!"

Malah ketika itu operasi besar-besaran menangkap ribuan Tausug di seluruh Sabah begitu rancak dan sengit semata-mata tindak balas "menghukum" Tausug terhadap perlakuan saudara mereka mencolek tersebut. Dari satu segi pencolekan tersebut telah memalukan Malaysia kerana mudah dibolosi "pengganas" dan yang lebih pedih lagi ialah kenyataan "Orang Islam memalukan orang Islam" sendiri. Kerana bagi Malaysia, bantuan yang selama ini diberikan oleh kerajaan kepada Bangsa Tausug di Sabah telah dibalas dengan "pencolekan yang memalukan".

Penulis melihat bahawa, Abu Sayyaf hanyalah satu "Virus" yang telah wujud oleh beberapa sebab. Sebab inilah yang perlu kita telusuri dari mana ia bermula. Apabila kita dikejutkan dengan beberapa kematian mendadak disebabkan jangkitan "Virus Denggi" maka mengubatinya memerlukan kajian rapi. Ia bermula dengan melihat puncanya, memeriksa pembiakan nyamuk dan menyembur asap pembunuh nyamuk serta memakai kelambu ketika tidur adalah langkah pencegahan. Tianggal lagi masalahnya kepada mereka yang telah pun mengalami penyakit Demam Denggi tahap berdarah, apa ubatnya? Jawapannya hanya menunggu mati. Inna lillahi wa inna ilaihi roji'un.


MISI MENYELAMAT SEBELUM HANCUR
Ustaz Ridwan Baharun, abang angkat penulis di Sandakan berkata, "Manusia kalau sakit kepala masih boleh minum ubat Panadol, sakit otot masih boleh pakai YokoYoko, tetapi kalau sudah sakit perut kerana sudah 3 ke 4 hari tidak ada makan kerana tiada apa yang boleh dimakan, apa ubatnya?" Tentunya bagi mereka yang punya senjata dan kemudahan lain akan terfikir merompak dan mencolek.

Kita perlu tanya kerajaan kita Malaysia, patutkah Abu Sayyaf mencolek? Atau kita tanya kerajaan Filipina sendiri patutkah mereka mengupah Abu Sayyaf untuk mencolek dan mewujudkan ketidakstabilan? Seorang x-Komander MNLF berkata, "Keadaan politik dan dasar kerajaan Malaysia dan Filipina lah yang MENCIPTA ABU SAYYAF tanpa disedari oleh Abu Sayyaf sendiri". Filipina telah lama tahu akan hal ini demikian kerajaan kita Malaysia.

Ia seperti sikap tuan rumah yang menanam bunga dalam pasu, sudah tentu dialah yang menuang air, tetapi oleh kerana kelalaian dan sambil lewa menyebabkan air dalam pasu dibiarkan berminggu minggu. Akhirnya pasu telah menjadi pembiakan nyamuk Aedes menyebabkan tuan rumah jatuh sakit seterusnya mati dek DEMAM DENGGI.

Melihat keadaan ini maka sepatutnya misi pencegahan dan MENYELAMAT keadaan perlulah segera dilakukan. Bagi penulis, mengharap Filipina untuk selamatkan keadaan adalah tidak mungkin. Tindakan menyelamat hanya berada di tangan Malayisa. Mengapa dan apakah caranya?


BERMODALKAN IKATAN PERSAUDARAAN
Ketika kemunculan awal United Tausug Citizens (UTC) di Jolo, Sulu tahun 2006 yang lalu, beberapa individu pemikir Tausug telah menghasilkan beberapa formula untuk kemerdekaan Tausug atas nama Kesultanan Sulu. Formula tersebut telah dijadikan modal oleh UTC sehingga membawa kepada kejayaannya membuat perarakan hampir 20 kali dan nmewujudkan KEWARGANEGRAAN SENDIRI TANPA GANGGUAN. Apakah formulanya?

Modalnya hanyalah PERSAUDARAAN. Kerana dari persaudaraan maka wujudnya tindakan bersama dan kesatuan. Dari kesatuan pula akan wujudnya kekuatan. Dari kekuatan itu akan menghasilkan satu TINDAKAN YANG AKAN MENGUBAH SEGALA-GALANYA. Formula UTC, untuk menunjangi PERSAUDARAAN, beberapa "suntikan" perlu dilakukan iaitu,
 • Menelusuri sejarah bangsa sendiri kemudian mendedahkannya kepada umum dengan penjelasan mudah. Buku sejarah perlu ditulis dan disebarkan menunjukkan gerakan ini mempunyai asas. Dengan demikian ia sukar dipatahkan atau dimanipulasi.
 • Ia tidak perlu dilakukan dengan kekerasan, kerana setelah dikaji, PEPERANGAN dan KEGANASAN sudah tidak mendapat tempat di mata dunia malah akan ditentang bersama-sama, "Anda bersama kami memerangi pengganas atau anda menyertai pengganas?" Kata dua yang telah dijadikan kajian dalam menghasilkan formula UTC.
Dalam hal ini, UTC tidak menghiraukan Abu Sayyaf atau MNLF kerana dalam doktrin UTC, Abu Sayyaf dan MNLF terhasil dari "Tuan rumah yang dijangkiti Demam Denggi" itu tadi (Malayisa dan Filipina). Ibarat rumah yang hanya bertiangkan batang kayu rapuh, bila-bila masa akan runtuh, itulah pandangan UTC terhadap MNLF dan Abu Sayyaf. Oleh kerana asas UTC ialah PERSAUDARAAN maka MNLF dan Abu Sayyaf dilihat sebagai SAUDARA bukannya musuh.

Inilah formula UTC, satu gerakan yang hanya dimulakan oleh seorang menjadi dua, tiga, seterusnya sudah menjangkau lebih 40,000 orang ketika ini. Satu gerakan yang halus tanpa mendapat tentangan, terus berkerja dan berjalan terus ke hadapan demi merealisasikan satu tujuan iaitu "Keamanan untuk Sulu dan Kesejahteraan untuk semua". Bagaimana keamanan dapat dicapai? Hanyalah dengan mengembalikan KEDAULATAN KESULTANAN SULU semula.

Keamanan semakin jelas, MNLF semakin hilang malah Abu Sayyaf semakin kehilangan "Ahli Colek" kerana sedikit demi sedikit mereka tertarik masuk menyertai UTC yang Anti Perang dan Anti Keganasan. Kuasa Filipina di Sulu semakin tidak berguna lagi, Malaysia pula hanya mengharapkan "sesuatu" dari UTC. Bagi UTC pula "sesuatu" ini bergantung kepada Malaysia sendiri bukannya kepada UTC. Apakah "sesuatu" tersebut?


"SESUATU" YANG MENJADI PENGHALANG
Kerajaan Malaysia sejak dulu meletakkan Sulu sebagai wilayah "penampan". Apakah maksud penampan? Penampan dari kemaraan tentera Filipina masuk ke Sabah? Atau "penampan" yang bermaksud "Zone Perang" yang tidak selamat? Munculnya MNLF dengan membawa misi "kemerdekaan MINSUPALA" (Mindanao, Sulu, Palawan tidak termasuk Sabah atau North Borneo) adalah jawapan kepada istilah "penampan" di atas. Sepatutnya Nur Misuari dan MNLF nya berjaya memerdekakan MINSUPALA tersebut dari tangan Filipina, dengan demikian Negara Baru akan muncul iaitu Republik Bangsa Moro (MINSUPALA). Republik Bangsa Moro mengapa tidak memasukkan North Borneo? Yang tidak dimasukkan inilah yang penulis katakan sebagai "sesuatu".

UTC percaya disebabkan "sesuatu" (North Borneo) inilah maka Nur Misuari bersetuju mengubah nama Bangsa Tausug Sulu-Mindanao kepada Bangsa Moro. Wujudnya Republik Bangsa Moro kelak akan berjaya menghilangkan jejak sejarah Kesultanan Sulu seterusnya berjaya selamatkan North Borneo kembali menyatu ke dalam wilayah Sulu semula. Lalu apakah pandangan dan bagaimana UTC menyikapi Malaysia dalam hal ini? Salahkan Malaysia? Penulis telah katakan asas kepada perjuangan UTC ialah PERSAUDARAAN. UTC masih melihat Malaysia sebagai saudaranya sebagaimana MNLF.

Apa yang UTC harapkan ialah "bantuan persaudaraan" ketika ini. Bukannya persengketaan dan sabotaj. Tausug sudah cukup teraniaya, terseksa sekian lama jangan ditambah lagi. Sebab itu ketika UTC memohon kepada kerajaan Malaysia jangan menangkap ahli UTC di Sabah maka ia sangat bermakna "sebagai saudara" seagama.


SIKAP MALAYSIA DAN FILIPINA
Kalau kita bertanya kepada kerajaan Malaysia tentang UTC, Malaysia tidak akan membuka mulut samada berkata "negatif" atau "positif" kerana sebarang kenyataan dari menteri terhadap UTC dan Kesultanan Sulu sekarang ini boleh menyebabkan "Membahayakan Keselamatan Negara". Tindakan hanya terfokus kepada "Tunggu dan Lihat" sahaja. Perkara yang sama turut dilakukan oleh Kerajaan Filipina. Apa yang UTC dapat kesan ialah do'a Filipina yang seolah-olah berbunyi,

"Ya Tuhan!! Kasihanilah kami, musnahkanlah UTC dengan Kuasa-Mu kerana kami tidak dapat memusnahkannya dengan kuasa M-16, bom dan dari roket jet tentera kami".

Filipina sangat mengharapkan UTC berseteru sesama sendiri dan gagal ditengah jalan seterusnya musnah. Membunuh dan memerangi UTC tidak mungkin dengan senjata kerana UTC tidak punya senjata untuk berperang. "Pemerhati" antarabangsa sekarang berada di mana-mana di seluruh kepulauan Sulu tidak sabar menunggu Deklarasi Kemerdekaan Sulu 17 November 2010 nanti.

Menuduh UTC sebagai Abu Sayyaf hanya kerana beberapa ahli Abu Sayyaf masuk menyertai UTC juga tidak akan dipercayai orang ramai, kerana Abu Sayyaf yang masuk UTC sudah insaf dan bertaubat. Malah bekas Abu Sayyaf inilah yang paling kuat bekerja membantu UTC di Jolo, Sulu berkempen memacak bendera dan sebagainya.

Apa pun keadaannya, UTC masih mengekalkan dasar PERSAUDARAANNYA untuk menyedut kesemua ahli MNLF dan Abu Sayyaf masuk menyertai UTC. Malah dengan dasar UTC yang menafsir dan membuka istilah TAUSUG kepada semua telah menarik minat kaum Visaya dan kaum lain yang beragama Kristian menyertai UTC.

Sudah tiba masanya Filipina & Malaysia membuka ruang perbincangan dengan UTC secara bersemuka dalam masa beberapa bulan ini sebelum deklarasi kemerdekaan. Perbincangan awal insyaAllah akan menyelamatkan keadaan samada yang menyentuh wilayah, kerakyatan mahupun yang melibatkan perjanjian-perjanjian antik ketika dulu.


ASREESULU
Penulis ucapkan tahniah kepada Atty. Ulung dan YM Datu Albi kerana berjaya meyakinkan beberapa General MNLF di Alisya petang kelmarin termasuk Chief of Staff MNLF, Hj Gajier Ismail menyertai UTC. - TG Bulletin

KAUM DUSUN MENENTANG KEMERDEKAAN SULU?

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on 0 ulasan

Foto: Panglima Nazri bin Abdullah (Al-Dusuni). Blog beliau http://nazri-suaramualaf.blogspot.com/

Tidak lama dulu seorang sahabat Tausug dari Lahad Datu mengadu kepada penulis bahawa menurut beliau kaum yang paling membenci Bangsa Sulu di Sabah ialah kaum Dusun. Penulis sedikit terkejut tetapi tidaklah hairan dengan aduannya. "Bagaimana kamu tahu bahawa kaum Dusun sangat membenci Tausug?" Tanya penulis.

Beliau tersenyum lalu ceritakan beberapa perkara yang dilakukan oleh kaum Dusun yang menurutnya adalah bukti bahawa kaum Dusun sangat membenci Tausug.


YANG TIDAK TAHU PERLU DIBERITAHU
Penulis menjelaskan kepada sahabat yang mengadu tersebut, "Kamu tahu, orang yang menyokong buku Tausug & Kesultanan Sulu itu penyokong kuatnya adalah orang Dusun. Malah ketika buku tersebut di tolak oleh orang-orang Sulu di Pasar Filipin di KK dulu, orang-orang Dusun lah yang membeli dan mengedarnya..."

Sebenarnya ramai yang tidak mengetahui bahawa majoriti kaum Dusun yang beragama Islam (Mualaf) di Sabah adalah simpati dan menyokong saudara-saudara mereka yang berketurunan Tausug. Sebagai contoh Saudara Al-Dusuni yang mengendalikan blog Mualaf Sabah adalah pembantu gerakan kepada YM Datu Ladjamura bin Datu Wasik Aranan ketika 2005 di Sabah ketika dulu.

Saudara Al-Dusuni segak dengan imej berkopiahnya.

Sehinggakan pernah jadi bahan gurauan YM Datu Ladjamura sendiri bagaimana seorang Dusun begitu mahu mendengar penjelasan tentang Tausug ketika mana orang-orang Sulu sendiri tidak mahu mendengarnya? Bagi saudara Al-Dusuni, beliau menyokong perjuangan YM Datu Ladjamura & Tausug adalah kerana kehendak Islam itu sendiri. Beliau telah melafazkan dua kalimah Syahadah lebih dua puluh tahun yang lalu, melakukan segala suruhan dan meninggalkan segala larangan, kemudian akur dengan kenyataan bahawa Umat Islam adalah bersaudara maka tidak ada sebab untuk beliau tidak menyokong perjuangan umat Islam lain mendapatkan hak mereka.

Kini YM Datu Ladjamura sudah jadi pemimpin utama United Tausug Citizens di Sulu dengan pengikut puluhan ribu orang. Sekali-sekala YM Datu Ladjamura bertanya khabar saudara Al-Dusuni dan sahabat-sahabat lain ketika penulis bersama-sama beliau. Sebab itu baru-baru ini penulis menghubungi saudara Al-Dusuni dengan memaklumkan kepadanya berkenaan tugasan menjadi panel Draf Perundangan Kesultanan Sulu. Beliau diamanahkan menyiapkan kertas kerja peraturan Penyiaran & Komunikasi sebelum deklarasi kemerdekaan Sulu 17 November nanti.

Antara penyokong kuat Tausug ialah saudara Nazri Raihan sendiri malah beliau boleh bertutur bahasa Tausug.


Ustazah Rosnani Untol juga adalah penyokong kuat Tausug malah beliaulah yang menjadi pengedar utama buku Tausug & Kesultanan Sulu di seluruh Sabah. Beliau adalah berketurunan Dusun Tuaran adik kepada YB Datuk Kalakau Untol dan isteri kepada Al-Fadhil Ustaz Hj Abdul Halim Abbas Kedah.


Berbaju hitam berkopiah putih Ustaz Ridwan bin Baharun adalah abang angkat penulis berketurunan Sungei Kinabatangan juga adalah penyokong kuat Tausug di Sandakan. Sebelah beliau ialah YB Datuk Bung Muktar Radin (ahli Parlimen Kinabatangan) walau pun Datuk Bung tidak pernah nyatakan sokongan kepada Tausug & Kesultanan Sulu namun beliau fasih bertutur bahasa Tausug malah turut memiliki buku Tausug & Kesultanan Sulu.


Hakikatnya, kaum Dusun adalah saudara-saudara Tausug yang mana mereka sebenarnya mahu melihat Tausug bebas dari segala "penganiayaan" samada Filipina mahu pun Malaysia sendiri. Sebab bagi mereka (Kaum Dusun Mualaf) sendiri begitu tidak terbela oleh kerajaan yang kebanyakan mereka ramai yang "murtad" kembali. Hal ini saudara Al-Dusuni pernah meluahkan cerita sebenar keadaan Dusun Mualaf di seluruh Sabah terutamanya di pedalaman yang kurang dapat pembelaan.

Perkara tersebut telah diceritakan juga oleh Al-Fadhil Ustaz Hj Abdul Halim Abbas Kedah kepada penulis bagaimana para mualaf Dusun yang kebanyakannya di pedalaman tidak mendapat pembelaan sewajarnya dari pihak kerajaan.

Penulis secara peribadi mengucapkan tahniah kepada saudara Al-Dusuni kerana begitu gigih memperjuangkan kebajikan saudara-saudara mualaf di seluruh Sabah sejak sekian lama. Sebab itu penulis telah senaraikan dan serahkan nama beliau kepada Council of Regents di Jolo, Sulu sebagai pemegang jawatan PANGLIMA KESULTANAN SULU bagi kaum Dusun di seluruh Sabah yang membawa gelaran PANGLIMA.


ASREESULU

SOAL-JAWAB TUDJU PA KAMAHARDIKAAN SIN SULU

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Wednesday, April 28, 2010 0 ulasan

Tausug kaw raayat sin Sulu Sultanate atawa Filipino kaw? Way pa baya-baya in panji sin Philippines ini kiyabaakan awunna asal panji sin Tausug.

Ini pattah sin Tausug nagsayang sin panji kalasahan nila ha higad dagat sin Sug ha tahun 1933. Mayta' pa kita maghinang panji bahgu? atawakan tumabang kita mag patindug panji sin tau dugaing sin di' da kita parulihun nila? Magbalik kita niyu paka purul sin hula' bangsa agama taniyu kalasahan.


Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuhu,

Piyamahalayak namu' in soal iban jawab ini pa manga kataymanghuran namuh ha supaya kahatihan iban kafahaman nila tuud in dan sin kamahardikaan sin Sultaniyah Sulu Dal Al-Islam natuh kalasahan. Sabab mataud in pangasubu pakaniya-kaniya dain ha hambuuk pa hambuuk, sarina in masuuk kaabutan namu' jawaban, sagawa' amin malayu'. Di' magka abut-abut in pangasubu sabab sigi-sigi in pag guni-guni, labi-luba' na amin pangasubu masakit dungugun salih jural iban jangki na in tingug sin kaibanan. Dih namuh na kaabjanan in jural iban bissara jangki sagawa' paawnun namuh sadja in jawaban "positif" bat naman di' lumu'ag in kangian.


UNU IN MAKSUD SIN SULTANIYAH SIN SULU?
 • In maksud tuud sin Sultaniyah, magpatindug sara' sin Allahu subhanahuwwataala ha babaw gumi bat in manusia tumaalluk pa Tag-epun. Di' makatindug in sara' bang way hula' iban pamarinta katindugan niya.
 • Sultaniyah sin Sulu bang anggalisun ta "Sultanate of Sulu" in maksud niya pamarinta sin Sulu. In pamarinta sin Sulu bukun sadja hat Sultan sagawa' lamud na in raayat halaum niya. Di' maaun in sultan bang way raayat. Di' mapabuntul makatindug maraw in pamarintahan sin raaayat bang way isab panghu' atawakan nakura' nila.
 • Sayyidina Umar Al-Khattab nag iyan "Di' makatindug in agama Islam malainkan patindugun sin jama'ah (raayat nag hahambuuk), way ma'ana sin hambuuk jama'ah malainkan piyaguhanan sin hambuuk nakura'. Iban way ma'ana sin hambuuk nakura' bang way pag taat sin manga tau miyamagad (raayat niya)"

KAHNU IN SULTANIYAH SIN SULU NAPATINDUG?
Halaum salasilah sin Sultaniyah mataud version bang tahun pila. Halaum salasilah sin ka Syarifan ngianan "The Rajah Baginda and the Ruling Sultans of the Sultanate of Sulu Archipelago" bahawa,
 • in Sultaniyah nakatindug na asal ha tahun 1300 Miladiyah kaagi hi Raja Baguinda 1st.
 • Ubus in sultaniyah nakapalima hi Raja Baginda 2nd ha tahun 1317-1337 pag nganan Tuan Syeikh Kimhar Aminullah.
 • Ha tahun 1337-1373, Sayyid Abu Bakar (apo' sin Rasulullah SAW dain ha hula' Arab) nakaratung pa Buansa hinang Sultan Shariful Hashim sin Buranun sabab siya ra in naka pa Islam hamanga bangsa Tamoai (Buranun) ha gimba. Marai' amuna ini in katagna' sin "KAJA" (Kerja, ha bahasa Malayo) sabab paljanjian sin Tamoai iban sin Shariful Hashim.
 • 1373-1379, hi Sultan Mohammad Pulalon dain ha Ipil, Maimbung.
 • 1379-1471, Sultan Kamaluddin ha Buansa Indanan, iban Sultan Alawaddin (Sila na marai' in timulak pa hula' Lannang nawafat ha Shan Dong. Kiyasulat in tulak nila pa China tahun 1417).
 • 1450-1480, hambuuk na isab Sayyid nakaratung pa Buansa in ngan niya Sayyid Abu Bakar, hinang sultan sin raayat misan di' kabayaan niya, gulalan niya Sultan Al-Hashim Syed Abu Bakar.
 • Hambuuk pa Salasilah kiyakaputan sin Council Of Regents in Sultaniyah timagnah ha tahun 1405 sin Shariful Hasyim Sayyid Abu Bakar, amu ini in kiyakaputan sin UTC sabab exist siya ha kabuk-bukan sin Historian.
 • Nalawa' in kawasa sin Sultanate ha tahun kawafat sin Sultan Muhammad Jamalul Kiram II ha tahun 1936.

MAYTA' NALAWA' IN SULTANATE IBAN HISIYU IN NAG LAWA'?
Pag wafat sadja sin Sultan Muhammad Jamalul Kiram II ha tahun 1936, in USA limamud, yusal nila hi Manuel L. Quezon ha tahun 1939 supaya "way na kawasa sin Sultanate of Sulu sabab hi Sultan Muhammad Jamalul Kiram II way anak usug". Hisiyu naman in nama'tal,
 • USA ha masa yadtu nakaingat in bulawan sin Sultaniyah sin Sulu ha laum lima hi Jamalul Kiram II awun bulawan punud 617,000 Ton Metric.
 • Yusal nila hi Quezon ha masa yadtu presiden siya sin Philippines supaya "papasun in kawasa sin Sultanate of Sulu" bat makawa' nila in bulawan punud ha tahun 1939.
 • Ha supaya di' katilasan in pag da nila bulawan pa guwa', piya'awun sin Melikan in War Wolrd 2nd ha tahun 1941-1945. In timabang ha USA amuna in England iban Vatican ha Italy. In nag tabang tuud ha Melikan manga Lannang Freemason dain ha Singapore sabab in labayan sin bulawan mawun muna pa Singapore ha masa yadtu, hangkan ayaw kita mainu-inu mataud Lannang Singapore ha Sug. Sabab kiyaingatan nila mayan in Tausug dayahan, nag huru-huru magtuy mawun pa Sulu.
 • USA-ENGLAND-VATICAN-Philippines-Lannang Mason Singapore <-- Sila na ini in nag lawa' sin Sultaniyah sin Sulu nag tabang-tabang.

AWUN BAHAH KAWASA NILA MANGLAWA'?
Bang mari ha kasabunnalan asal way kawasa nila mang lawa'. Way hak nila manglawa' katuh sin sila way misan nakaraug ha Sulu nag bunu'? Maksud "bunuh" dain di bunuh sin kamaasan ta, bukun bunuh sin MNLF bihaun.

Hangkan in Sulu Sultaniyah way kiyalungkupan. Sarina in manga bulawan yan misan "daslukun" nila katan, sagawah amin hulah ta Sulu kalasahan. Di' nila malawa' in hulah ta, sabab ha International Law in ukum-sakup sin lupa' labi-luba' na biyah sin Sulu hambuuk siya Empayar masa nakauna way "kiyalungkupan", ha sabab yadtu salama-lama (perpetual) ha Tausug in tagdapo.


MAYTA' IN SULU BIHAUN HA BABAAN SIN FILIPINAS?
Ha sara' International Law awun pagnganan "De Jure" (tagkapatut) iban "De Facto" (tagkawasa). In Sultanate of Sulu siya in tagkapatut (De Jure) ha Sulu sabab dain tagna' kaniya in lupa' iban siya ra in tagkawasa (De Facto) bang siya taga government. In problema nalawa' in government niya sabab in raayat niya "nalawa" nahinang "Filipino" na katan. Unu pa in parintahun bang way na "raayat mu"?

Awun raayat sagawa' raayat na sin Filipinas bukun raayat sin Sultanate of Sulu. Apabila in mahadjana' imakun na Filipino, meaning in namarinta kanila Philippines, hangkan biyutangan Mayor, Gobnul iban Sundalu Marin ha Sulu sabab in nangayu' hipabutang amura in jiyajagahan nila amin "Tausug" nag Filipino. Hangkan in "De Facto" sin Sulu bihaun Filipinas. Sumagawah yaakunan sin Philippines in Sulu asal in tagdapu "De Jure" Tausug iban Sultanate of Sulu ra.

Tausug in majoriti dain ha Zamboanga sampai pa Tawi-Tawi sagawa' way ra kawasa nila makapaig sin kangian. Hambuuk sunto'an, sabab sin di' na makapa ig, misan mag lamud na iban pagkakaunan BABOY ha Zamboanga City way ra mahinang sin Tausug Filipino. Nabiaksa na hangkan way na inu-inu. Sambat sin kaibanan "Uso ra in bi'as". Hangkan subay ra hibalik in kawasa sin Sultanate of Sulu bat makapagbaya' in MUSLIMIN.BIYADDIIN IN LABAY BAT MAKA'IG DAIN HA NGAN "FILIPINO"?

Bang in Tausug makaig na dain ha ngan "Filipino" in maksud "nakawa" na. Mahardika' na kita, amurakuman in kalagihan magtipun maghambuuk magpataud sin raayat Sultanate of Sulu. Way hak sin Filipinas lumang katu' magsambi' Citizenship dain ha Filipino pa Tausug, sabab halaum sin International Law, yakni nabilang halaum sin Human Right "In manusiya' awun hak mamindahi sin citizenship niya". Yan in sara' sin dunya.

In Philippines way namissuku' katu', sagawa' kita in nag papissuku' sin baranta "nag Filipino" bat kita kapamarintahan sin Filipinas. Bang sadja ini "biyugit" ta in Citizenship sin Filipino biyah sin hinang limabay-labay yaun sin UTC ha Tianggi, iban yagaran sin katan bangsa Sug, adlaw yadtu ra maka Declare Independen na in UTC.

Hapagmahalayak sin Kamahardikaan si Philippines 1946 ha nakauna yadtu ha way lamud sin Sulu Archipelago. In saksi' nila USA ha masa yadtu sabab diyagang in hula' Filipina pa Melikan, hawpu' niya Melikan da in nakalungkup kanila.


31 Ogos 1957 pagpamahalayak sin Kamahardikaan Malaya (bukun pa Malaysia). In Malaysia nahinang subay na nakasud in Sabah (North Borneo), iban Sarawak ha pitsa 16 September 1963. In nahinang nila saksi' British, sabab hula' British in naka lungkup kanila. In pag pamahalayak sin Kamahardikaan ta ha pitsa 17 Nov yan way saksi' manglulungkup sabab way kita kiyalungkupan.


DI' DA MAMATAY IN FILIPINAS BANG HI BUGIT IN FILIPINO CITIZENS?

Bang yan patayun malugay na in UTC piyatay iyubus ha tahun 2007 pa ha pag parade pag patindug nila Panji iban ha waktu nag sunug sila sin citizenship iban kapatut Philippines. Yan halaum sara' sin International Law manjari mamindahi Nationality, bang sila mamatay mara sila bissarahun pa International. Bang sila di' mara bihaun ha susungun dahun da sila guyurun sin Tausug pa International Court.


Tausug nag sunug sulat lahil, sairulla, passport, iban voter card sin Filipino. Way mahinang sin Philippines tahan mag kullap-kullap. In Tausug register ha Sultanate of Sulu bang sila asubuhun sairulla sin Sundalu Marin, hipakita' nila sadja in sulat lahir United Tausug Citizens, way ra mahinang sin Marin tahan magkisi'-kisi'.


In katan hula' bihaun nag hinang sara' "di' manjari mag DUAL Citizenship", awun bagay ku Lannang ha Kuala Lumpur, pagga siya malugay na didtu ha Canada kiyadihilan na siya Citizen Canada. Pag uy' niya mari pa Malaysia miyadtu sadja siya pa counter sin JPN nag luun "form" iyuli' niya in Malaysian IC iban Passport niya. Mayta' siya way piyatay sin Malaysia? Sabab amuyan in sara'.

Humagdir pa laud manusiya' ha Kapitol, Jolo, Sulu ha pitsa 17 November 2010 susungun.


BIYADDIIN IN KAMAHARDIKA TA HA 17 Nov INI SIN YAUN PA IN PHILIPINES?
In pagpabalik sin Kamahardikaan ini bukun sadja maglatahan mag pabahu' sin asang kadtu mari, sagawa' in kalagihan hinangun tuud in kalalagihan. Muna-muna magtipun sin manusia' dihilan sila katas-katas Sulat Lahil ampa sila dihilan ID pangilahan kanila, bahawa in sila mabaya' tuud tumaayun lumamud sin hipabalik in Kamahardikaan. Bang international dumatung pa Sulu umasubu pila in raayat sin UTC, amuyan in hipa kita' ta.
 • In UTC/P bihaun awunna 40,000 tau dain ha kapu'an sin Sulu sampay pa Sabah abut sampay pa Kuala Lumpur, Malaka iban Johor, sampai pa bihaun way hali in pag register maggaganap tau. Ha pitsa 17 November yan, magtipun in manga mahadjana' Tausug Citizens duun ha Buansa mahinang laud manusiya', mag parade sila muna ampasila mawun pa Kapitol mag "Declare" sin KAMAHARDIKAAN.
 • Ubus yadtu in Peace Keeper ta atawa Polis sin Tausug manaw na sila ha Tianggi iban Walky Talky nila sibi'-sibi' nag dara kahuy batota (sabab di' pa manjari mag kaput sinapang), in jagahan nila amin manga trisikol atawa tamaraw taga panji Sulu Sultanate.
 • Sasuku' sin taga panji in sila kimakawa' laysen ha Sulu Sultanate. Sasuku' sin masi-masi pa Filipino yan bahala' na kanila. Bang gumuwa' in Philipines dain ha Sulu ampa sumud in international manghindu' sin pag parinta. Bang di' da gumuwa' in Philipines, in labas ini mag lamud lamugay. Jagahan sin Filipina in Citizens nila, jagahan sin Tausug isab in raayat nila.
Andu' kailu in Tausug, ubus pitsa 17 Nov ini, in Peace Keepers (Polis Tausug) manaw na pa laum Tianggi iban batota nila matuud. Way pa sinapang, sabab subay na awun daakan daing ha Sultanate of Sulu manjari duma sinapang ampa manjari sinapangan in Peace keepers.

Mangdaug nasadja in Tausug sabab adlaw-adlaw maggaganap da in tau. Iban makatatas da in Tausug tumuku sabab in mahadjana' 40,000 tau tumabang da maggastu ha Tumpung Kamahardikaan nila. In guna sin Tumpung Kamahardikaan "tumuku in raayat ha pamarinta sin Sulu salagi' di'pa kilahun sin United Nation". Amu paka kilahun, misan in di' subay da tuyun sin Sultanate of Sulu mamarinta. Asal da way ra mahinang sin philippines.


ASREESULU

DRAF AKHIR: Sara' atawa Qanun Am sin sistem Siyasah

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on 0 ulasan


PASAWAHUN IN MALINDUM:
Umpama kun alu' maynaat, misan masawa in pangatud lugub-lugub pa sabab di' pa agun kakitaan in hansipak. Damikkian in lupa dagbus jimatu bihaun katuh taniyu. Masawa na in pangita' ta ha hangutud, sagawa' in mari pahansipak agun pa biyah kiyalilinduman. Masawa tuud na katu' in kamahardikaan ta hikabalik na ha bulan November ini. Lumamud kita atawa di', in kamahardikaan tattap da siya "hisilawak". Sumagawa' awun pa parakala' subay ta "palingkatun" biya' na sin pagiyanun ta SARA'.

In sara' pagsabbutun ta marai' nakawa' ta dain ha bahasa Malayo "Chara" in maksud niya "teknik atawa kan kaedah". Atawa marai' nakawa' ta dain ha bahasa Arab "Syara' " maksud niya undang-undang atawakan Syari'at sin Allahu subhanahuwwataala. Kulang labi bang papag atapun ta agun sibu' da in maksud, amusadja nakalabi sadja in pag sabbutun Syara' ha halga' sabab khususiyyah niya paka Islam.

In bunnal niya in Sara' sin United Tausug Citizens nag patindug sin Sultaniyah awunna, piyamahalayak bakas ha pitsa 19 sin bulan Mac tahun 2009 limabay. Alhamdulillah malingkat na in kabutang sabab amuna in kabayaan sin katan bahawa "In sara' atawakan undang-undang sin Sulu Sultaniyah Darul Islam amuna Al-Qur'an iban As-Sunnah way na mataas dain ha ini".

In taymanghud taniyu, hi Neldy Jolo nag tabang kay Atty. Meltino "ulung" ibanan sin manga kakase kaibanan, napajatu nila in sara' iban napatindug nila ha masa yadtu piyag sama-samahan sin manga raayat Tausug piyatindug. InsyaAllah, in palingkatun dakuman bang biyaddiin in pag papanaw sin siyasah (magbaktul sistem sin mahadjana' dain ha babah pakataasan). Amu ini in kabayaan taniyu pasawahun palingkatun. Unu naman baha' in palingkatun pasawahun yadtu?


SISTEM SIN DATU, PADUKA IBAN PANGLIMA etc.
Apabila nalawa' in sistem pamarintah sin Sultaniyah natu' agun 80 tahun, timagnah dain ha kawafat sin Sultan Muhammad Jamalul Kiram II ha tahun 1936, in manga gulalan Datu, Paduka sampai na pa manga Panglima nalawa' da isab in "function" niya. Pagui' namuh sadja dain ha Sug mari pa Sabah bulan 12, tahun limabay, piya awun namu' magtuy in pagnganan sistem sin Sultaniyah di ha Sabah.

Ha izin sin Panghu' sin UTC, iban nakura' sin Council of Regents lamud na kan Atty. Meltino "Ulung", naka paaun in UTC Malaysia (dain ha Sabah sampai pa Kuala Lumpur) hambuuk heirarki sistem mag ayuput sin bangsa Tausug. Timagna' dain ha nakura' gulalan
 • Datu Paduka Wazir (Ambasador), numaug pa
 • Paduka Wazir (Nakura' sin hula'), numaug pa
 • Paduka Daera (Nakura' sin Daera). numaug pa
 • Panglima UTC (Komander atawakan nakura' kampung), numaug pa
 • Wakil Panglima pagtagun Paduka UTC (mag ayuput 5 pa 10 bay ha kawman niya)
Ha panagnaan ini insyaAllah way tuud masaalla, alhamdulillah miyagad ha aturan iban baktulan sin nakura' sila katan.


ATURAN SIN PAG PI' KANAKURAAN
Amusa ini hangkan piyaawun atawa baktulun in sara' sin pag pi' kanakuraan dain ha daera pa ka daerahan, dain ha pu' paka pu'an. Sabunnal niya awun na sara' biyutang amusadja palingkatun dakuman, ba-ba awal pa ha di' pa kaabutan sin "Declaration" kamahardikaan. Hambuuk parakalah in mahinang taniyu "guide" amuna bissara sin tuan Mufti ta bahawa in katan parakalah subay da labay musyawarah Islami bukun musyawarah demokrasi simali pa satru'.

In panel sin DRAF AKHIR ini,
 • Prof. Neldy Jolo Dino (Education & Agriculture)
 • Tuan Abu Bakar Sh Nasir (Petroleum & Refinery)
 • Ustaz Hatta Sawabi (Education & Cultural)
 • Panglima Nazri Abdullah Al-Dusuni (Penyiaran & Komunikasi)
 • Aliazer Abdurajim (Multimedia & Publications)
 • Bining Mamih ( Maritime Industry)
 • Hassan @ Aku_Tausug (Trading & Management)
 • Jalsani Lintasan (Industry)
 • Madshah Abu Syahrizan Al-Suguti (Land Development)
 • Prof. Rajan Lintasan (Educations)
 • Tuan Hj Zakaria "Kerry" Abdullah (Foreign Relations & National Security)
 • Asreesulu (Arts & Cultural)
In mag pariksa "check-up" sin Draf Akhir,
 • Atty. Meltino "Ulung" Jaujan Sibulan
 • Hon. Datu Albi Ahmad Julkarnain
 • Puntukan Nakura' UTC, Hon. Datu Ladjamura Wasik Aranan
Ugat puunan sin DRAF AKHIR dain ha sara' undang-undang dan sin UTC ha 19 Mac 2009. Hisiyu-siyu manga kataymanghuran mabaya' lumamud ha panel atawakan awun mabayah sumagda', sung kamu pa unahan mag tabang-tabang kita niyu pakarayawan sin hulah bangsa agama kalasahan. Wassalam.ASREESULU

Mufti Sulu: KULIAH PEMERINTAHAN ISLAM

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Tuesday, April 27, 2010 0 ulasan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarokatuhu,

Berikut adalah ceramah atau pun kuliah Ilmu dari Mufti Kesultanan Sulu Dar Al-Islam, Sohibussamahah Datu Paduka Maulana Shar'i Al-Habib Muhammad Rizieq Hussein Syihab Al-Hussaini Asy-Syafi'i berkenaan pemerintahan atau undang-undang Islam. Penulis banyak diajukan persoalan oleh sahabat2 apakah kaedah pemerintahan Sulu, Demokrasi atau penuh Syari'ah?

Penulis katakan ianya wajib SYARI'AH bukan demokrasi. Kunci kepada hal ini ialah mengembalikan khilafah Islamiyah itu semula sebagai mana pemerintahan Rasulullah SAW dan para sahabat Radhiallahu'anhu yang 4 (Abu Bakar, Umar Al-Khattab, Uthman, Ali). Bagaimanakah ia kembali dalam keadaan dan suasana hari ini? Salah satu kaedah ialah mengembalikan sistem pemerintahan bersultan.

Kalau pun sesetangah ulama' menentang kaedah sultan sebagai tunjang pemerintahan Islam hanya kerana beberapa kesilapan dalam sejarah kesultanan, maka bagi penulis memperbaiki kesilapan dalam sistem Kesultanan Sulu yang lalu dengan berpandukan syari'at Islam adalah dapat diterima. Ianya lebih baik dari sistem demokrasi yang ada pada hari ini.Ceramah kedua di bawah ini mengungkap kronologi sejarah bagaimana virus demokrasi melanda negara bukan sahaja kepada pemimpin malah melanda para ulama'. Bagi Sohibussamahah Mufti Sulu ini, dakwah dan ajak semua kepada pemahaman yang tepat tentang Syari'ah Islam kelak akan dapat membezakan antara Demokrasi dan Syari'ah Islam.


Siasatan Terhadap Pembunuhan UTC Laminusa

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Monday, April 26, 2010 0 ulasanUnited Tausug People / Citizens telah membuat siasatan dengan video berkenaan pembunuhan terhadap rakyat Sultanate of Sulu di Laminusa Siasi baru-baru ini. Video tersebut akan dijadikan bahan bukti terhadap kedurjanaan tentera Filipina membunuh rakyat Sulu tanpa senjata.

Ia diketahui sebagai sabotaj kerana bangunan tempat pembunuhan tersebut terdapat bendera Sulu dan tempat tinggal panglima UTC. Walau apa pun penafian yang diberikan oleh Filipina, UTC tetap akan melaporkannya sebagai pembunuhan yang disengajakan.

Pemimpin UTC meminta rakyat bersabar dengan perbanyak doa agar keamanan dapat berterusan sehingga kemerdekaan berlangsung 17 November 2010 nanti.

KETERANGAN SAKSI
Antara keterangan saksi dalam video di atas menyatakan bahawa sebelum berlaku serbuan dan tembakan yang menyebabkan beberapa orang UTC terbunuh tanpa senjata, wanita tersebut telah didatangi oleh seorang kanak-kanak yang ketakutan.

Kanak-kanak tersebut memberitahu wanita tersebut bahawa dia disuruh oleh Tentera Marin Filipina untuk turunkan "bendera Sulu" tetapi dia tidak mahu lalu berlari datang beritahu wanita tersebut. Tidak lama kemudian berlaku tembakan dengan tiba-tiba tanpa amaran.

Menurut saksi di atas, mereka ditembak bertalu-talu terlebih dahulu sebelum diberi amaran dan diarahkan keluar. Ternyata Tentera Marin Filipina mengetahui bahawa orang dalam rumah adalah United Tausug Citizens yang sememangnya tidak memiliki senjata api. Tembakan tentera kafir tersebut menyebabkan seorang wanita tua dihinggapi hampir sepuluh peluru di badannya, beliau langsung mati ditempat duduknya.


ULASAN:
Dalam kes di atas beberapa kemungkinan telah berlaku iaitu,
 • Kemungkinan Tentera Marin Filipina menyangka ianya bendera MNLF (sebab kebetulan mempunyai warna yang sama). Kerajaan Filipina memang sejak dari dulu melarang sesiapa pun memacak bendera merah MNLF di khalayak ramai. Sebagai contoh MNLF tidak lama dulu pernah memacak bendera merah mereka di pulau Timbang, tidak lama kemudian kawasan tersebut dibom dari udara sehingga hancur termasuk bendera MNLF.
 • Sememangnya Tentera Marin maklum bendera merah tersebut adalah bendera Sulu (UTC) bukannya bendera MNLF. Mereka sengaja lakukan sabotaj samada arahan dari pangkalan atau tindakan persendirian mereka. Mungkin mereka berharap UTC akan membalas tembakan, tetapi setelah digeledah satu senjata pun tidak ditemui. Yang mereka temui ialah jam ROLEX bernilai beberapa ribu dan barangan kemas, ini pun mereka curi tidak dikembalikan.
Filipina semakin resah gelisah, bagaimana "menangani" UTC ini? Mereka telah lakukan pelbagai percubaan sabotaj. Sekiranya percubaan tersebut adalah tindakan persendirian Tentera Marin maka sewajarnya Filipina menghukum pembunuh sekiranya mendapat laporan dari Legal Counsel UTC. Bila tiada hukuman maka jelas ianya atas arahan PUSAT. Sekiranya kita perhalusi, Tentera Marin pun sedikit risau untuk membuat tindakan menurunkan bendera UTC, sebab itu mereka menyuruh seorang kanak-kanak yang kebetulan ada disitu untuk turunkan bendera tersebut.

Mungkin setelah dapati kanak-kanak tersebut tidak melakukan apa seperti yang mereka suruh malah berlari dapatkan tuan rumah dengan mengadukan hal tersebut menyebabkan tentera Marin Filipina naik angin. Mereka langsung menembak membabi-buta kearah rumah yang mereka pasti adalah sasaran. Setelah membunuh beberapa orang Tentera Marin masih tidak puas hati lalu menangkap kaum lelakinya.

Oleh kerana tidak ditemui sebarang senjata dalam rumah maka Marin Filipina menyediakan sendiri senjata lama untuk dijadikan bukti bahawa mereka adalah penjenayah ABU SAYYAF. Sangat malang bagi Tentera Marin tersebut kerana tidak menyedari gerak kerja mereka sedang dirakam oleh mata orang-orang kampung. Marin juga tidak menyedari bahawa sekalipun Laminusa itu jauh di Siasi namun hubungan dengan pusat UTC di Jolo Sulu adalah sangat rapat.

Kebodohan tentera Marin sama dengan kebodohan Polis di Bandar Jolo ketika mereka menyembur air kepada perbarisan UTC bulan Mac 2009 yang lalu. Setelah mereka selesai menyembur barulah mereka sedar bahawa tidakan mereka telah dirakam oleh wartawan UTC yang setiap penjuru telah diletak kamera video.

Kebodohan seperti ini juga telah berlaku di Sabah beberapa bulan yang lalu. Pasukan RELA yang membantu Polis dan Imegresen serta JPN menangkap orang-orang Sulu dari rumah ke rumah di seluruh Sabah, bukan sahaja menangkap malah mencuri barang kemas Tausug. Paling teruk beberapa orang anggota polis memeras ugut meminta wang RM200 setiap orang agar Tausug dibebaskan. Yang penulis malu ialah berlaku di lokap Balai Polis sendiri.

Penulis percaya ianya berlaku atas tindakan persendirian anggota polis bukannya arahan dari ketua. Hal ini penulis telah adukan kepada Timbalan OCPD ketika penulis berada di Sandakan. Timbalan OCPD meminta UTC sediakan laporan lengkap nama dan nombor siri anggota polis yang rasuah untuk pihaknya mengambil tindakan segera.

Satu borang tangkapan telah disediakan oleh Pejabat di Jabatan Datu Paduka Wazir Kuala Lumpur untuk diisi oleh ahli setiap Paduka Daera UTC di Sabah sekiranya ada anggota keluarga Tausug ditangkap. Salinan akan diberikan kepada OCPD dan satu salinan lagi diserah kepada Council of Regents Sultanate of Sulu di Jolo. Dalam hal ini Pejabat Datu Paduka Wazir di Kuala Lumpur tidak akan mengambil kira samada Tausug di bebaskan atau pun di sumbat kedalam rumah merah, yang penting laporan ditulis.


ASREESULU

Perang 1972: Antara Perang Jihad & Konspirasi

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on 0 ulasan


Petikan video lakonan Robin Padillia sebagai tentera Filipina melawan tentera pemisah MNLF di Sulu.

CERITA PERANG
Menurut cerita beberapa orang komander MNLF, perang Moro vs Filipina kemuncaknya ialah pada tahun antara 1972 hingga 1976. Inilah tahun-tahun paling menonjol yang berjaya memperlihatkan kekuatan tentera Moro (Muslimin) ketika itu. Atas nama jihad fisabilillah walau pun sebelumnya mereka diberi tahu bahawa perjuangan tersebut mengambil kaedah Fidel Castro di Cuba iaitu perang ala Komunis untuk dapatkan kemerdekaan dari Filipina, namun mereka meletak "maksud" utama mereka iaitu jihad fisabilillah walau apa pun keadaannya.

Mereka tidak kisah langsung apakah mereka MNLF atau bukan, apa yang lebih penting bagi mereka ialah "Filipina sedang mengancam untuk membunuh umat Islam ke seluruh kepulauan" tidak ikut serta memerangi Filipina dikira dayyus.

Ayah penulis bercerita,
"Pada 1973, Pulau basilan telah diserang, kami telah dikerah melawan Filipina kerana dikatakan akan membunuh semua umat Islam ketika itu. Datuk kamu (Imam Muhammad Salleh) telah diarahkan mengetuai pasukan 50 orang kampung bersenjata untuk menghalang kemaraan kereta kebal tentera Filipina memasuki tengah Pulau Basilan. Ramai yang syahid atas nama fisabilillah setelah itu..."

Tentera sabil tanpa mengira mereka MNLF atau bukan telah sama-sama mempertahankan kepulauan Sulu dari kedurjanaan Filipina ketika itu.

Tuan Hj Zakaria "Kerry" bercerita,
"Peperangan di Jolo, Sulu adalah cetusan perang yang pertama di kepulauan Sulu pada awal 1972. Kemenangan awal telah diraih oleh pejuang MNLF hanya beberapa ketika sebelum dirampas semula oleh tentera Filipina".

Kom. Kalim bercerita,
"Tiada harapan lagi untuk hidup, yang ada hanya perlu mencari musuh dan menembak sampai ketitisan darah yang terakhir, sekurang-kurangnya tidak mati katak dilanyak musuh".

Pakcik Utal bercerita,
"Tentera Filipina menyerang kami di sebuah pulau, dari kejauhan seperti semut-semut hitam datang menyerang kami. Saya memegang M-60 melepaskan tembakan tanpa henti sehingga hujung senapang menyala kemerahan. Kami berpecah dan terus melawan sambil berlindung di sebatang pokon mangga. Saya lihat daun pokok mangga berjatuhan rupa-rupanya 7 orang tentera kafir Filipina sedang menyorok di belakang mangga ketakutan sambil menembak dengan menghalakan muncung M-16 mereka keatas, patutlah daun mangga berjatuhan. Saya hanya baling bom tangan kemudian menabur mereka dengan satu magazin peluru M-16... Alhamdulillah semua mampus".

Pakcik Utal menyambung cerita,
"Komander kami adalah seorang Syarif yang kami panggil Habib, beliau adalah seorang komander yang warak yang senantiasa berzikir ketika menembak musuh. Beliau telah terkepung dan berjaya ditangkap kerana kehabisan peluru. Beliau ditembak bertalu-talu oleh tentera kafir namun masih berdiri malah tidak cedera langsung. Tentera kafir merampas pedangnya kemudian memenggal leher dengan pedangnya sendiri, Habib terkulai syahid".

Pakcik Utal berjaya meloloskan diri dari kepungan. Beliau cedera parah di siku kanannya dan ditemui oleh pasukan MNLF lain kemudian dihantar ke Jampiras Sandakan untuk menerima rawatan susulan pada 1975. Sekarang beliau bekerja sebagai mekanik enjin di Bandar Sandakan. Penulis tanya kalau beliau mahu berperang semula beliau hanya berkata "Itu dulu, sekarang sudah aman". Pakcik Utal seorang pejuang yang buta huruf dari kaum Bajao Balangingi telah menjadi contoh kepada anak-anaknya.

Beratus orang seperti Pakcik Utal malah beribu bekas Pejuang Moro Majoritinya tinggal di seluruh Sabah dan Semenanjung Malaysia. Kalau cerita ini dibaca oleh saudara Mutalib MD (Juara mengesan IC Palsu) pasti beliau bertanya "Pakcik Utal tu warganegara Malaysia kah? Kalau ya siapa yang bagi dia IC?"

Akhirnya majoriti pejuang telah menyedari bahawa peperangan tersebut hanyalah satu "program" untuk tujuan "sesuatu". Mereka telah ceritakan segalanya kepada penulis sebab itu terhasilnya buku "Tausug & Kesultanan Sulu" agar dengan demikian Tausug akan menyedari "permainan" musuh keatas diri mereka.


ASREESULU

Video Terkini: Rakyat Tausug Dituduh Abu Sayyaf, Dibebaskan

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Sunday, April 25, 2010 0 ulasan
Atty. Meltino Jaujan Sibulan berusaha membela rakyat Tausug UTC yang dituduh Abu Sayyaf di Pulau Laminusa, Siasi, Sulu. Alhamdulillah mereka telah digugurkan tuduhan kerana didapati tiada bukti sebagai ahli Abu Sayyaf.

Menurut Neldy Jolo, pihak keselamatan Filipina dipertanggungjawabkan oleh UTC keatas pembunuhan ahli keluarga Tausug UTC di Laminusa tersebut. Ianya kerja sabotaj yang tidak berperikemanusiaan melanggar hak asasi manusia. Kerja sabotaj keatas UTC seperti ini dijangka akan bertambah di masa-masa akan datang dan dinasihatkan Tausug UTC merapatkan barisan dan jangan putus hubungan dengan Paduka Daera dan para Panglima mereka.


RENTETAN PENCOLEKAN DI SEBANGKAT SEMPORNA
UTC Buansa, melaporkan bahawa Kom. Radulan Sahirun yang dikaitkan dengan Abu Sayyaf di Patikul telah diserang oleh pasukan Tentera Filipina kerana Filipina terdesak oleh "negara jiran" untuk mencari dua orang mangsa colek berketurunan Cina Malaysia dari Pulau Sebangkat, Semporna, Sabah sejak bulan Februari lalu.

Koresponden Media UTC di Bungao, Tawi-Tawi pula memberitahu penulis, suasana di Bungao tenang seperti biasa walau pun ada berita kononnya ada pencolek Abu Sayyaf yang menyembunyikan mangsa colek dari Sabah sekarang berada di Tawi-Tawi, namun kebanyakan penduduk tidak percaya dengan laporan tersebut. Kerana kalau ada tentu Abu Sayyaf sudah lama mengaku dan menunjukkan mangsa bersama mereka.

Penulis berpandangan, pencolekan tersebut mempunyai dalang yang hanya mahukan wang dan publisiti murahan serta sesuatu tujuan disebaliknya yang penulis kurang pasti apakah tujuan tersebut. YM Datu Albi Ahmad Julkarnain pula memberi komen tentang pembunuhan 15 orang di Basilan baru-baru ini yang menurut Filipina dilakukan oleh Abu Sayyaf. Menurut YM Datu Albi ianya dilakukan oleh Ahli Politik kerajaan sendiri bukannya Abu Sayyaf.

Oleh kerana ramai yang terbunuh dan yang melakukannya pula adalah orang Kerajaan Filipina sendiri maka mereka langsung tulis Abu Sayyaf yang melakukannya kerana takut ianya dikatakan "kerajaan sendiri yang menjadikan Basilan tidak aman dengan pembunuhan". Menurutnya lagi, adalah bernasib baik kes Ampatuan itu jauh di Mindanao, kalau kebetulan berlaku sekitar Sulu pasti ianya dituduh Abu Sayyaf yang melakukannya bukannya Ampatuan. Terbukti kerajaan Filipina berusaha menyelamatkan Ampatuan dari sebarang hukuman. Begitulah bergunanya ABU SAYYAF kepada setiap kedurjanaan yang mereka lakukan.

"Filipina adalah penyebab kepada segala kehuru-haraan di wilayah kita (Sulu-Mindanao). Mereka datang memeras rakyat, setelah mereka ditentang sewenang-wenang mereka menggelar pengganas kepada rakyat yang tertindas. Keluar Filipina biar Kesultanan Sulu dikembalikan kuasa pentadbirannya insyaAllah aman..."

Ujar YM Datu Albi ketika penulis menghubungi beliau.


ARAH TUJU POLITIK FILIPINA
Penulis bertanya berkenaan arah tuju politik Filipina selepas bulan Mei ini kepada YM Datu Albi, beliau menjawab,

"Noynoy Aquino telah mendahului sokongan ketika ini nampaknya. Ibu beliau Corazon Aquino adalah mantan presiden Filipina ketika dulu adalah pro kepada Sultanate of Sulu. Beliau pernah menyarankan untuk mengembalikan semula pentadbiran Sulu kepada Sultanate sepenuhnya agar keganasan dapat ditamatkan kerana terbukti Sulu tiada kaitan dengan Filipina. Kita berharap anaknya Noynoy akan ikut jejak ibunya menyokong Kemerdekaan Sulu di bawah Sultanate."

Ketika ditanya apa pandangan beliau tentang keadaan Gloria Macapagal Arroyo,

"Gloria pasti kalah manakala Erap pula terlalu ketinggalan dari segi sokongan. Saya rasa Gloria akan cari jalan bagaimana menghalang pilihan raya bulan Mei ini kalau sempat. Kehuru-haraan (Pencolekan, pembunuhan malah peperangan) akan terpaksa diwujudkan untuk menghalang pilihanraya kali ini. Kelmarin sudah bermula serangan terhadap kumpulan MILF di Mindanao, dijangka akan semakin sengit."

Poster kempen pilihanraya Noynoy dalam internet.


Kesian rakyat Sulu yang miskin dan melarat akan bertambah lagi kemelaratan mereka setiap kali tibanya pilihan raya. Sekejap naik bukit sekejap turun kerana lari dari pertempuran CIPTAAN KAFIR pada akhirnya langsung lari masuk ke Sabah sebagai jalan menyelamatkan diri.

Seorang sahabat yang menggelarkan dirinya Rahman (bukan nama sebenar) memberitahu penulis ketika di Jolo Sulu 17 November tahun lalu bahawa ketika tahun 2000 dahulu telah berlaku tawar menawar,

"Mereka datang berjumpa para pemimpin bersenjata Tausug kalau mereka mahu menerima tebusan. Pemimpin kumpulan bertanya tebusan datang dari mana? Mereka kata dari Malaysia, ketua kumpulan tidak mahu kalau datang dari Malaysia, kemudian wang puluhan ribu USD ditabur dihadapan mereka : Ini baru pendahuluan, kalau dapat wang tebusan kalian akan dapat lagi. Mahu atau tidak, tidak mengapa, kami cari kumpulan lain untuk simpan tebusan ini..."

Hakikatnya menurut Rahman, pencolek bukanlah Abu Sayyaf tetapi kumpulan keluarga yang punya senjata. Mereka digelar Abu Sayyaf setelah berjaya menyimpan mangsa colek dengan dijanjikan bahawa mereka hanya menyimpan bukannya perunding. Yang menyerahkan wang dan merunding ialah pihak lain. Rahman telah menasihati ketua kumpulan tersebut yang kebetulan adalah sepupunya sendiri agar jangan menerima tawaran tersebut kerana mereka adalah tentera kafir, tetapi tidak diendahkan lagi kerana takut wang yang banyak itu akan diserah kepada kumpulan lain pula.

Rahman masih duduk di Patikul dan sekali sekala turun ke Bandar Jolo. Beliau dan saudara-saudaranya mendaftar menjadi UTC kerana tidak sanggup lagi melihat bangsanya "diprogram" dan diperbodohkan selama-lamanya.

ASREESULU

Implementasi Perjanjian 1996 adalah KEMERDEKAAN?

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on 0 ulasan

Seorang sahabat UTC dari Melaka telah menghubungi penulis baru-baru ini bertanyakan benar tidaknya khabar yang mengatakan Nur Misuari akan isytiharkan kemerdekaan Moro Land (Mindanao-Sulu) dari PBB bulan Mei nanti. Jawapan kepada persoalan ini perlulah dirujuk kepada laporan semasa MNLF (Nur Nisuari) dan reaksi GRP (Government Republic Philippines). Adakah MNLF diberikan kemerdekaan oleh Kerajaan Filipina (GRP) atau hanya sekadar MELAKSANAKAN (Implement) perjanjian damai 1996 yang lalu? Adakah frasa "melaksanakan" perjanjian damai 1996 dengan frasa "Kemerdekaan" Moro Land (menjadi Republic Moro) mempunyai makna yang sama?

Wartawan Darwin T. Wee and Gerard S. dela Peña melaporkan beberapa hari lalu,

"The panels from the GRP (Government of the Republic of the Philippines) and MNLF, with the able facilitation of the Organization of the Islamic Conference-Peace Committee for the Southern Philippines (OIC-PCSP), worked on the review of the implementation of 1996 Final Peace Agreement," a statement posted on the Web site of the Office of the Presidential Adviser on the Peace Process (OPAPP) said. Rujuk : http://www.bworldonline.com

Implementasi bukannya kemerdekaan tetapi hanyalah "Pelaksanaan" Perjanjian Damai 1996 yang lalu. Ini bermakna Filipina tidak "pernah" melaksanakan atau menunaikan perjanjian yang dia sendiri tandatangani bersama MNLF (Nur Misuari) sehinggalah ke hari ini. Sebab itu pendekatan Filipina sekarang hanyalah worked on the review of the implementation of 1996 Final Peace Agreement dan inilah yang dimaksudkan oleh pertanyaan sahabat penulis dari Melaka tersebut. Ia bukannya Kemerdekaan tetapi hanyalah kerja-kerja kearah mengimplementasi (pelaksanaan) sahaja perjanjian yang tidak pernah ditunaikan oleh Filipina.

Persoalan, bukankah implementasi kepada Perjanjian Damai 1996 tersebut akan membawa kepada Kemerdekaan? Jawapannya, TIDAK MUNGKIN!! Kerana ilmplementasi perjanjian tersebut hanya akan menguatkan lagi bahawa "Bangsa Moro" iaitu Nur Misuari dan MNLF nya termasuk MILF adalah Warga Filipina kerana jelas tertulis "Bangsa Moro tidak boleh mewujudkan kewarganegaraan sendiri". Sebab itu selepas perjanjian 1996 termeterai Ustaz Hashim Salamat membawa kumpulannya kembali ke Mindanao membuat kumpulan baru dengan menamakan kumpulan MILF (Moro Islamic Liberation Front) kerana tidak bersetuju dengan "menjadi barua dan terjajah dibawah kerajaan Filipina".

"The MILF broke away from the MNLF shortly after the 1996 peace pact was signed. Besides rejecting the agreement, the former opposed the creation of the Autonomous Region in Muslim Mindanao which, according to the group, remains subservient to the central government". Rujuk : http://www.bworldonline.com

Memahami situasi MNLF dengan perjanjian damai 1996 yang ditandatanganinya serta intipati kepada perjanjian tersebut akan memberikan kita jawapan "segera" kepada persoalan di atas. Tuan Hj Zakaria "Kerry" telah membincangkan hal ini dengan penulis. Menurut beliau, Nur Misuari akan mengimplemenkan perjanjian damai dan akan diakui serta dilaksanakan oleh Filipina. Penulis katakan bahawa jelas ianya hanya implementasi bukannya kemerdekaan. Ia masih peringkat "Worked on the review" yang masih belum disahkan kebenarannya. Ia hanya sekadar permainan untuk melengahkan kewujudan "Negara Muslimin" sampai bila-bila oleh Filipina.


MENGIMBAU SEJARAH KEDURJANAAN FILIPINA & KESILAPAN KIRAM
Filipina sudah lama mencipta "kekeliruan" ini untuk memperbodohkan penduduk Mindanao dan Sulu. Pembodohan yang diajarkan oleh AS kepada Presiden Manuel L. Quezon untuk membatalkan Kesultanan Sulu pada 1930-an telah berkesinambungan sehingga ke kemuncaknya iaitu ketika Ferdinand Marcos menjadi presiden Filipina.

(1935-1944) President Manuel L. Quezon (Died in exile in the U.S.)
http://www.philippine-history.org/presidents.htm

Kejayaan Freemason AS dan Jesuit Vatican sehingga membawa kepada pembunuhan Sultan Muhammad Jamalul Kiram II pada 1936 yang kemudian berjaya membawa jongkong emas Sulu seberat 617,000 tan metrik keluar dari Sulu melalui Singapura menyebabkan Manuel L Quezon cepat-cepat isytiharkan bahawa "Sultan Sulu iaitu Sultan Jamalul Kiram II tiada penyambung lagi yang boleh diiktiraf" agar "tiada lagi penyambung kepada harta perbendaharaan Sulu tersebut".

Lama sebelum itu ketika Ferdinand Marcos menjadi peguam Kesultanan Sulu untuk menguruskan harta perbendaharaan negara Sulu tersebut beliau begitu rapat dengan keluarga Kiram sehingga Marcos memanggil Puteri Tarhata binti Datu Attik sebagai "Aunty". Marcos berjaya mengkaji dan memanipulasi keluarga Kiram sehingga beliau berjaya menjadi presiden Filipina.

Peringkat awal Keluarga Kiram telah mendesak Ferdinand Marcos menuntut North Borneo (Sabah) yang sebelumnya dibawah pentadbiran kerajaan British kerana sepanjang beberapa tahun antara tahun selepas kewafatan Sultan Jamalul Kiram II pada 1936 hingga 1962 Keluarga Kiram yang terdiri dari 9 keluarga berusaha mendapatkan semula North Borneo.

Sultan Muhammad Jamalul Kiram II sedang duduk dan di belakang sebelah kirinya adalah pegawai AS. Beberapa orang ulama' Arab sedang duduk disamping sultan. Foto 1899-1901.

Malangnya sehinggalah North Borneo diserahkan pentadbirannya kepada Malaysia pada 16 September 1963 Keluarga Kiram gagal mendapatkan semula North Borneo. Ketika ini tiada jalan lain keluarga Kiram terpaksa meminta bantuan Filipina sebab itu wujudnya perjanjian Sultan Esmail Kiram I "menyerahkan Sulu dan North Borneo kepada Kekuasaan Semulajadi Filipina", maka Filipina pun dengan begitu gembira menyusun kekuatan yang ada berusaha dan "menuntut" Sabah (North Borneo) dari tangan Malaysia. "Persengketaan" Filipina vs Malaysia memuncak bermula 1963 sehingga pemerintahan Ferdinand Marcos.

Hujah Malaysia telah menyebabkan Marcos berasa diperbodohkan seolah-olah Malaysia memanggilnya "Si pondan yang kehilangan bukti". Kejayaan Malaysia ketika itu merampas bukti dari tangan Filipina menyebabkan Marcos naik angin yang akhirnya membawa kepada kewujudan Tentera Komando Jabidah pada 1968. Peliknya Komando Jabidah hanyalah terdiri dari orang-orang Tausug Sulu (Buranun dan Bajau) yang beragama Islam. Mereka dilatih untuk tujuan menyerang dan merampas Sabah (North Borneo) sebab itu operasi tersebut dinamakan "Operasi Merdeka". Tidak lain kecuali "Menghantar orang Islam untuk menyerang orang Islam" di Malaysia. Hal ini telah disedari oleh Komando Jabidah menyebabkan mereka enggan menaiki pesawat. Keengganan tersebut membawa kepada pembunuhan beramai-ramai, maka syahidlah Komando Jabidah ditangan tentera kafir laknatullah. MEREKA MATI KERANA MENYELAMATKAN UMAT ISLAM SABAH.

Persoalan yang timbul ialah, mengapa Marcos begitu menggila? Penulis fokus kepada 2 plan,
 • Plan A: Marcos mahu merampas Sabah semula tetapi perlulah dilakukan oleh orang-orang Sulu sendiri dengan tujuan menghina Muslimin iaitu "Muslimin berperang sesama sendiri". Berjaya atau tidak bukanlah persoalan.
 • Plan B: Sekiranya gagal maka Komando Jabidah perlulah dibunuh untuk memancing umat Islam Sulu dan Mindanao bangun memberontak melawan kerajaan Filipina. Dengan demikian Umat Islam Sulu terutamanya (yang mengaku kononnya berani) akan hancur dan akan beramai-ramai lari ke Sabah seterusnya menyusahkan Malaysia. Pendek kata asalkan menyusahkan Malaysia jadilah.
Mayat Ferdinand Marcos yang tidak diterima bumi akan kekal jasadnya seperti jasad Fir'aun.


Plan A & B adalah hasil kemarahan Marcos kerana,
 • Pertama: Telah mendapati adalah mustahil menuntut Sabah atas nama Filipina kerana Filipina telah "membatalkan" Kesultanan Sulu pada 1939 ketika Manuel L Quezon memerintah, inilah yang dijadikan hujah oleh Malaysia ketika itu sehingga memalukan Marcos.
 • Kedua: Satu cerita benar yang diceritakan kepada penulis oleh Al-Fadhil Ustaz Hj Abdul Halim bagaimana satu pasukan Komando Tausug yang telah dilatih telah berjaya masuk ke Istana Malacanang dan melarikan beberapa dokumen penting. Hal ini menyebabkan Marcos "menyinga" tahap hilang akal kerana kehilangan bukti dan dimalukan dengan bagaimana Istana presiden berjaya dibolosi oleh Tausug. Sejak itu beliau mula merancang menghancurkan Tausug selepas itu.
 • Ketiga: Keluarga Kiram tidak putus-putus mendesaknya menuntut Sabah (North Borneo) sehingga beliau tidak lena tidur dek desakan yang bertalu-talu. Kemungkinan Marcos dah termakan banyak wang dari "jongkong Emas" Kiram ketika berkempen menjadi presiden sebab itu beliau perlu melakukan "Do Something". Hal ini kita boleh lihat dalam http://www.royalsulu.com bagaimana Keluarga Kiram megitu mendesak Filipina untuk menuntut Sabah.
Bagi penulis, kesilapan terbesar Kiram ialah "menuntut Sabah (North Borneo) untuk diserahkan kepada Filipina" dan "menuntut Sabah (North Borneo) dengan mendakwa bahawa ia adalah milik Keluarga Kiram sahaja bukannya Kesultanan Sulu dan rakyatnya". Terbukti penama penerima Wang Pajakan hanyalah kepada 9 Keluarga Kiram bukannya kepada Kerajaan Sulu (Sultanate of Sulu).

Atty. Meltino Jaujan Sibulan menunjukkan buku-buku tulisan ahli sejarah dunia berkenaan Kesultanan Sulu yang tidak pernah kalah perang dan terjajah.


JALAN KEMERDEKAAN YANG TERANG LAGI BERSULUH

Menurut Atty. Meltino Jaujan Sibulan bahawa rahsia yang mereka tidak tahu ialah dalam undang-undang antarabangsa disebut hak pemilikan tanah adalah kekal (perpetual). Sekali pun MNLF berjaya mendapatkan Moroland nya ia pasti tidak berjaya kecuali atas nama Sultanate of Sulu. Kesultanan Sulu telah disebut dalam sejarah dunia sebagai satu Empayar di Asia Tenggara yang punya sejarah panjang menentang terhadap penjajahan yang gagal oleh Spanyol, British, Amerika Syarikat, Jepun dan kini Filipina.

Macamana pun keadaannya Tanah Kesultanan Sulu adalah tanah Tausug keseluruhannya adalah perpetual yakni kekal sekali pun sekarang ini berada di tangan beberapa negara. Kesultanan Sulu tidak pernah musnah dan masih kekal bentuknya bukan sahaja dalam lipatan sejarah malah masih dibicarakan dari mulut ke mulut dan diperjuangkan dari tangan ke tangan masyarakat Sulu. Buktinya bendera Sulu semakin mendapat tempat di kepualauan Sulu hari ini.

Tindakan PBB tidak melayan Nur Misuari memohon agar kes Bangsa Moro (MNLF) dibawa ke PBB adalah tepat. Malah Altreki sebagai wakil PBB bertemu Nur Misuari dan Gloria Arroyo baru-baru ini di Manila menyatakan tiada lagi perjanjian baru yang boleh diwujudkan kecuali meng"Implemen"kan perjanjian 1996 itu sahaja. Sangat jelas mesej yang cuba disampaikan oleh Altreki tetapi masih tidak difahami oleh Nur Misuari, atau pun pura-pura tidak faham?

Anak-anak Tausug UTC hari ini diberi pendidikan sejarah Tausug dan Kesultanan Sulu antaranya mengapa mereka dipanggil Tausug, mereka adalah beragama Islam bukannya Kafir maka perlu berjuang mewujudkan pemerintahan Islam semula atas nama Kesultanan Sulu.


Penulis percaya, implementasi ini pun pasti gagal kerana ianya tidak akan dilaksanakan oleh Filipina kesemuanya, kecuali dua tiga perkara yang menguntungkannya sahaja. Maka sudah tentu Nur Misuari akan kekal seperti itu pula yakni "senantiasa" mengharap Filipina menunaikan kesemua kandungan dalam perjanjian 1996 tersebut entah sampai bila. Dalam masa yang sama United Tausug Citizens terus berkembang "memvirus" kesemua kepulauan sehinggalah suatu hari nanti tanpa Nur Misuari sedari gerakan UTC berjaya "meragut" keluarga dan sahabat handainya sendiri menyertai perjuangan UTC.

Islah nafsak Wad'u ghairak, Akhirul kalam dari penulis, maassalamah wa ilalliqa'


ASREESULU

KEMERDEKAAN SULU: Datu Albi Jadi Tumpuan

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Wednesday, April 21, 2010 0 ulasan

Foto: Sohibussamahah Al-Fadhil Ustadz Abdulbaki adalah Mufti Region 9 Bangsa Moro (MNLF) ketika dulu. Foto ihsan http://zambasulu.blogspot.com

Kelmarin YM Datu Albi Ahmad Julkarnain menghubungi penulis dari Zamboanga City memberi penjelasan beberapa perkara berkenaan Deklarasi Kemerdekaan Sulu oleh UTC pada bulan 11 nanti. Menurut beliau keadaan semakin kecoh di kalangan pemimpin Moro (MNLF) termasuk pegawai Kerajaan Filipina sehingga beberapa pihak bersilih ganti menghubungi dan berjumpa beliau.

"Sekarang keadaan agak sedikit kecoh di sini, Komander Kong dari 15 Council berhubung dengan saya bagaimana dapat bergabung dalam gerakan ini. Saya katakan ini adalah gerakan rakyat siapa-siapa sahaja boleh ikut serta...."

Beliau menambah bahawa Sharif Mujahab Hashim juga ada menghubungi beliau berkenaan keterkejutan mereka bagaimana YM Datu Albi menyertai UTC. Penulis tidak begitu pasti siapa Sharif Mujahab Hashim ini. Seorang lagi Sharif bernama Sharif Jain Jali iaitu wakil Nur Misuari telah menemui beliau bertanyakan khabar. Kononnya mereka dapat berita Datu Albi akan keluar negara. Mereka berbincang berkenaan penggabungan UTC dan MNLF dibawah Nur Misuari. Nampaknya Datu Albi tidak mahu bercerita lanjut berkenaan "meeting" mereka kepada penulis.

Apa yang menarik ialah ketika YM Datu Albi bercerita tentang perbualannya dengan Mufti Region 9 MNLF iaitu Al-Fadhil Ustaz Abdulbaki Abubakar,

"Sangat menarik, Ustadz Abdulbaki menghubungi saya dengan meminta saya meneruskan kerja keras bersama UTC untuk Kemerdekaan Sultanate of Sulu. Beliau menjelaskan bahawa MNLF sudah habis yakni BACK TO ZERO. Beliau meminta saya ke Saudi Arabia bertemu beliau dipejabatnya di sana untuk fokus luar negara katanya. Alhamdulillah"

YM Datu Albi insyaAllah akan memulakan tugasan beliau menjelajah beberapa negara sebelum deklarasi kemerdekaan Sulu nanti. Tinggal lagi beliau menunggu saat yang lebih sesuai. Kemungkinan besar beliau akan ke Brunei Darussalam dan Jakarta, Indonesia untuk bertemu beberapa sahabat beliau di sana sebelum ke Arab Saudi. Kita tunggu jadual beliau kerana janjinya kepada penulis ialah akan memaklumkan perjalanannya ke luar negara sebelum berlepas, insyaAllah jadual akan beliau beri minggu depan.

"Saya telah memikul tanggungjawab besar di bahu sebagaimana yang diberikan oleh UTC dan pemimpinnya YM Datu Wasik (YM Datu Ladjamura bin Datu Wasik-Aranan) kepada Council of Regents. Saya sudah tua bila-bila masa akan pergi, tetapi demi bangsa, negara dan agama tercinta ini, kita berkerja bukan sahaja untuk kita sendiri tetapi untuk generasi kita yang akan datang. InsyaAllah, Allah swt akan bersama dengan orang yang berbuat kebenaran.."

Begitulah penjelasan YM Datu Albi mengakhiri perbualan dengan penulis....

Penulis sedang bercerita dengan YM Datu Albi (kiri sekali) dan DYMM Datu Ladjamura (tengah) ketika majlis makan malam di sebuah hotel Zamboanga City, Sulu pada 28 November 2009 yang lalu.


Ulasan:
Nampaknya perjumpaan Altreki dengan Nur Misuari yang turut dihadiri Presiden Filipina baru-baru ini di Manila telah menyebabkan MNLF dihumban ke dalam perigi buta menjadi "Back to Zero". Tiada jalan lain bagi mereka yang menggelar diri mereka sebagai "bangsa moro" kecuali melihat diri mereka di hadapan cermin agar dapat menilai "Samada BERPERANG atau menyertai kemerdekaan damai UTC"?

Seorang pemimpin atau komander MNLF bertanya kepada YM Datu Albi,

"Gerakan Sultanate sepatutnya bergabung dengan kami (MNLF), dengan demikian perjuangan akan semakin kuat dan hebat.."

Datu Albi menjawab,

"Kamu nak ajak kami untuk angkat senjata menyertai kalian? Hahaha (tergelak), dulu MNLF dengan sokongan pelbagai negara berperang dengan Filipina pun tidak menang-menang inikan pula sekarang, beginilah, MNLF sudah diisytihar "back to zero" maka marilah kita bersatu untuk keamanan tanpa perang. InsyaAllah, lihat kita sudah menang. Kalian adalah tentera Sulu nanti..."

Komander MNLF menyambung,

"Ya itulah yang saya katakan jadi tentera Sulu. Kami harap nama MNLF tentera Bangsa Moro itu tetap kami pakai..."

Datu Albi menjawab,

"Itu tidak mungkin, Bangsa Moro adalah istilah baru yang dibangsakan kepada kita. Ia istilah satru' (seteru) Spanyol dan Amerika Syarikat ketika dulu bukannya istilah bagi diri kita. Sila rujuk sejarah. Nama Bangsa Moro juga masih dalam konteks Filipina, secara teknikal adalah Filipino... kamu tak perasan?"


ASREESULU