SIAPAKAH PENCEROBOH DI LAHAD DATU?

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Monday, February 18, 2013 18 ulasan

 Sultan Jamalul Kiram III (duduk), Sultan Esmail Kiram II (bersongkok kelabu). Mereka ni adalah anak-anak Datu Punjungan Kiram yang mengangkat diri jadi Sultan Sulu sama-sama. Walau pun setiap mereka mengangkat diri jadi Sultan Sulu namun mereka nampak akrab walhal dalam Protokol Kenaikan Sultan Sulu tidak membenarkan dua sultan dalam satu masa.

Kronologi:

- Akhir tahun lalu gerakan Kesultanan Sulu Darul Islam yang dipimpin oleh Sultan Bantilan Muhammad Muizzuddin II di Jolo Sulu telah diberikan laporan dari Tawi-Tawi bahawa ada satu gerakan bersenjata sedang  berlatih dengan keahlian lebih kurang 400 orang lelaki. Mereka ialah gerakan keluarga Punjungan Kiram dari Pulau Simunul menurut laporan tersebut.

- Sultan Bantilan II kemudian mengeluarkan kenyataan kepada wakilnya di Tawi-Tawi agar tidak melibatkan diri dengan mana-mana pihak bersenjata. Maka sekiranya ada ahli SSDI (Sultaniyah Sulu Darul Islam) yang terlibat maka SSDI berlepas diri dari sebarang tanggungjawab, yakni SSDI tiada kaitan dengan mereka.

- Sultan Bantilan II juga menghantar mesej ke Sabah khusus kepada ahli SSDI yang sedang bekerja di sana agar memastikan ahlinya tidak terlibat dengan sebarang gerakan bersenjata. Sekiranya ada minta dilaporkan ke Istana seberapa segera. Kerana menurut pandangan Sultan Bantilan, kemungkinan gerakan bersenjata KIRAM tersebut adalah untuk sabotaj gerakan Kesultanan Sulu (SSDI).

- Tiga hari sebelum pihak bersenjata KIRAM masuk ke Lahad Datu, Sabah, Istana Sultan Bantilan II di Jolo mendapat maklumat bahawa ada dua bot besar sedang bersiap menuju ke Sabah sarat dengan senjata berat dan dikatakan punya misi untuk berperang.

- Menurut laporan dari Tawi-Tawi mereka ini ditertawakan oleh para penyokong Sultan Sulu lain kerana menurut mereka mana mungkin dengan hanya dua bot sebesar itu dan tentera yang bilangannya boleh dibilang dengan jari kaki dapat menewaskan tentera Malaysia yang serba lengkap itu. Mereka dianggap bunuh diri. Bagi Sultan Bantilan di Jolo pula, gerakan bersenjata KIRAM ini ada pihak yang lebih besar main dibelakang mereka.

- Kemudian beberapa hari kemudian mereka telah sampai ke Lahad Datu yang menurut laporan mereka sampai dulu di Felda Sahabat 17. Dari dua bot itu yang satu telah berjaya dipintas malah dikatakan telah karam. Manakala yang satu lagi berjaya mendarat dan terus berkubu.

PBMM Sultan SSDI


- Menurut laporan dalam kumpulan Kiram itu terdapat seorang lelaki berkulit putih memakai baju celoreng. Pelbagai spekulasi timbul selepas itu berkenaan kehadiran lelaki kulit putih tersebut dalam kumpulan penceroboh itu. Namun menurut Sultan Bantilan II di Jolo, SSDI tidak boleh mengeluarkan kenyataan spekulasi berkenaan kehadiran kulit putih tersebut kemungkinan hanyalah rekaan untuk mengaiktan pencerobohan itu dengan tentera Balikatan USA yang sekarang sedang berkubu di Tawi-Tawi dan Jolo.

- Lahad Datu tiba-tiba kecoh bak diserang garuda. Huru-hara dari pasar ke kampung-kampung. Ada yang yang seperti meracau tak tentu pasal kerana berasakan Lahad Datu bakal menjadi medan pertempuran ala filem Holywood. Dikhabarkan dari saksi mata, bahawa mereka yang berkubu di Lahad Datu itu memang nekad dan sarat dengan senjata berat. Mengambil posisi strategik dan nampaknya mereka seperti sudah biasa berperang. Almaklum latihan tentera mereka berbulan bulan sejak tahun lalu.

- Ada laporan sebahagian mereka itu adalah bekas tentera MNLF yang sudah lama mufarakah dari MNLF. Mereka adalah dari suku Tausug yang GAGGIL (degil) dan selalu melanggar arahan ketua. Menurut saksi mata yang telah ambil video sebagaimana yang dilaporkan dalam Facebook wajah-wajah mereka seperti sudah hilang seri walau pun kelihatan menakutkan. Hilang seri seperti tanda bahawa mereka bakal mati katak di tangan tentera Malaysia. Rambut sebahagian mereka panjang sebagai melambangkan kepahlawanan Tausug yang walau pun nampak kalah secara lojik namun dianggarkan dapat bertahan berbulan bulan malah mungkin bertahun. Mereka dapat bertahan begitu kerana mungkin berjaya berenang larikan diri semula ke pulau Tawi-Tawi. Selamat.

- Malaysia nampaknya panik seketika. Pelbagai tuduhan dan spekulasi bergema di mana-mana. Ada yang buat sepekulasi bahawa tentera penceroboh itu diatur oleh Kerajaan BN-UMNO sendiri untuk mnejadikannya hero lantaran itu pengundi KDM pun akan kembali menyokong BN. Ada pula spekulasi yang menyatakan bahawa itu adalah perancangan PKR untuk memburukkan kerajaan BN. Ada yang kata ia perancangan USA-Filipina untuk dapatkan semula Sabah demi Minyak di Laut Sulu dan Spratly. Ada yang  katakan bahawa kemungkinan ia adalah kerja MNLF dan ABU SAYYAF kerana marah pada Malaysia yang menyokong MILF dalam perjanjian damai tahun lalu. Ada juga yang kata ia dilakukan oleh kumpulan politikus dari Filipina untuk dapatkan pampasan demi menampung kos kempen pilihanraya ARMM tidak lama lagi di Sulu-Mindanau.

- Akhirnya bocor rahsia setelah tunggang-langgang mencari jawapan, bahawa mereka itu adalah tentera KIRAM yang kemudian didapati mereka seperti ditipu dengan janji-janji pelik. Kemungkinan besar ada yang dijanjikan tanah seluas beribu ekar, ladang kelapa sawit berhektar, dan mungkin ada yang dijanjikan dengan hanya diberikan seluar LEVI'S 501. Yang lebih pelik kedengaran janji bahawa mereka kalau dah sampai ke Sabah, wakil Inggeris sedang sedia dengan berguni USD untuk diberikan kepada mereka. Nampak seperti bergurau dan melucukan. Mungkin saja benar mungkin saja tidak walau pun mungkin terbukti mereka dihantar untuk dijadikan umpan untuk dibunuh oleh MALAYSIA.

- Nyata sekali mereka adalah perangkap kepada MALAYSIA menurut analisis alternatif di tepi jalan. Mereka yang masuk kelihatan sedikit dan senang dimakan, namun ia bahaya sebagaimana bahayanya ikan buntal yang kecil tapi jerung pun takut termakannya. Sebesar mana pun ikan jerung dengan gigi semula jadi tajam namun takut termakan ikan buntal.

- Mereka berkata, kalau Malaysia lepaskan tembakan dan berjaya membunuh mereka maka PASUKAN YANG LEBIH BESAR akan datang. Ikan-ikan buntal yang datang kemudian ini akan dilemparkan ke seluruh pantai timur Sabah. Namun, kalau Malaysia berjaya menghalau mereka secara aman tanpa berlaku apa-apa. Nyata sekali misi ikan-ikan buntal akan gagal.Sultan Jamalul Kiram III bin Datu Punjungan sedang memberikan arahan kepada tenteranya yang masuk ceroboh Sabah supaya bertahan kerana Malaysia akan tetap memberikan mereka makanan.


- Sultan Bantilan II di Jolo sebagai ketua gerakan SSDI yang bergerak secara aman tanpa senjata, menyeru saudara-saudara seagama di Malaysia agar cepat memformasikan satu jawatankuasa bertindak dengan menghimnpun sejarahwan Malaysia dan Sulu. Duduk semeja memandang positif kepada gerakan Kesultanan Sulu secara aman ini. Malaysia harus bertindak dahulu sebelum ia berlarutan menjadi benda lain. Gerakan Kesultanan Sulu semakin mendapat tempat. Kiram walau pun tindakannya kali ini sangat menjadikannya tidak popular malah menjadikannya sebagai keluarga kesultanan Sulu yang selamanya melakukan kesilapan. Namun sekurang-kurangnya tindakan subersif KIRAM ini dapat membuka mata Malaysia betapa masanya sudah tiba untuk MEMBICARAKAN KESULTANAN SULU.Keluarga Kiram sangat terancam dengan gerakan Kesultanan Sulu Darul Islam (SSDI) yang dijalankan oleh Sultan Bantilan II di kepulauan Sulu saat ini. Perarakan demi perarakan secara aman oleh rakyat SSDI selama 6 tahun sehingga kini menjadikan keluarga KIRAM perlu "DO SOMETHING". Kerana menurut KIRAM, SABAH dan SULU itu adalah milik keluarganya, bukan milik kerajaan SULU yang mana ia bukan milik pribadi mana-mana Datu pun melainkan ia hak rakyat Sulu secara keseluruhan. KIRAM tidak pernah belajar dari kesilapannya yang lalu. Mereka sangat ketinggalan dari pengetahuan sejarah sekali pun generasi muda Tausug sudah berjaya menulis pelbagai buku sejarah Sulu. Foto: Rakyat Sultan Bantilan II membanjiri bandar Jolo ketika perarakan besar-besaran beberapa tahun yang lalu.Al-fadhil Ustaz Hj Abdul Halim Abbas Kedah memberikan ceramah di Lahad Datu pada tahun 2005. Beliau adalah guru perjuangan kepada Sultan Bantilan II. Ustaz senantiasa menjadi penasihat kerohanian Sultan Bantilan II walau pun Baginda Sultan berada jauh di Jolo Sulu Darul Islam. Ketika ceramah ini sedang berlangsung, Sultan Bantilan II berada di sisi Ustaz Hj Halim yang ketika itu Baginda hanya dikenal sebagai DATU LADJAMURA BIN DATU WASIK ARANAN PUYO.
 1. Terima kasih atas posting ini. Ya, saya juga berharap agar segalanya akan berakhir dengan aman, dan kedua-dua kerajaan Malaysia dan Sulu akan berbincang tentang Kesultanan Sulu. Kerajaan Filipina juga perlu mengambilkira faktor sejarah dan bekerjasama dalam hal ini.

  - Sester, Malaysia

 1. saya bersetuju dgn SESTER.Pengkaji sejarah perlu bangkit membuat pencerahan agar Bangsa seagama dengan kita yg di tindas se begitu lama bangkit menuntut hak mereka yang sudah lama di tindas.UMAT ISLAM ADALAH BERSAUDARA.

 1. Assalamu'alaikum. Mohon sudi kiranya dapat dipautkan blog saya...wwwmegatpanjialam.blogspot.com ke blog ini.

  Terima kasih.

 1. Kenapa tidak, sulu dibawah sultan bantilan istihar bersatu di bawah panji bendera malaysia..maka sulu akan jadi sebuah negeri berdaulat yg mempunyai sultan seperti negeri2 yg lain spt johor dll.

 1. izzaiy fi jazirat sughayyarah fihi salathiin kathir?syai' gharib.

 1. Sedih.sakit hati kami yang menderita di tanah kelahiran kami......npa harus sekarang...

 1. Jika di beri pilihan MAJORITI rakyat SABAH tidak mahu di bawah Sultan Sulu...lebih aman dan selesa di dalam MALAYSIA.

  Lihatlah cara Orang2 Suruhan Sultan Sulu..menceroboh Malaysia..wlpun beragama Islam..penceroboh tetap penceroboh..x ada undang2 yg membenarkan pencerobohan

 1. INILAH AKIBAT APABILA SEJARAH DIABAIKAN.KEBENARAN TIDAK DICERITAKAN SECARA MELUAS HINGGA RAMAI YG LANGSUNG TDK MENGETAHUINYA DAN ADA YG KELIRU.LANTAS INI AKAN MENGUNDANG PIHAK2 TERTENTU YG MGKN ADA AGENDA ATAU KEPENTINGAN ATAS KELEMAHAN INI.
  SUDAH TIBA MASANYA AGAR PARA SEJARAWAN MALAYSIA SERTA SULU AGAR DUDUK BERBINCANG TENTANG KESULTANAN SULU...
  SESUNGGUHNYA YG BENAR ITU ADALAH PAHIT

 1. MEREKA YANG MEMPUNYAI BLOG, WAJIB MULAI HARI INI, MULAI SELEPAS INI, MULAI DARI PENCERAHAN INI, AGAR MENAIKKAN SULTAN BANTILAN MUHAMMAD MUIZZUDDIN II SEBAGAI SULTAN YANG DIKENALI SEBAGAI SULTAN SULU BERDAULAT DI MATA RAKYAT MALAYSIA DAN PROVOKASI KRISTIAN FILIPINA MELALUI KIRAM III ADALAH TITIK TOLAK KEPADA RAHMAT ALLAH YANG DATANG TANPA DISANGKA-SANGKA KE ATAS KESULTANAN SULU PIMPINAN SULTAN MUIZZUDDIN II YANG DISANJUNGI RAKYAT SULU INI. KITA JUGA MAHUKAN SULU YANG MAJU, MAKMUR DAN RAKYAT YANG DIPIMPIN RAJA YANG DISENANGI. IN SHAA ALLAH.

 1. Sebagai rakyat malaysia saya mendoakan semoga Allah swt panjangkan umur SULTAN BANTILAN MUHAMMAD MUIZZUDDIN II dan semoga Allah melimpahkan lagi rahmat kepada kita semua agar dapat hidup aman damai dan saling membantu antara satu sama lain...Amin

 1. aku sokong mohd saiful ahmad.bersatu dengan Malaysia insya'Allah kaum sulu akan maju bersama menuju wawasan 2020.akan tetapi jangan lupa tentang perjanjian yang telah dibuat sebelum ini antara malaysia dengan filipina.orang yang memungkiri janji ialah munafik.kami tak mahu dilabelkan sebagai munafik.melakukan perundingan adalah jalan terbaik seperti yang dilakukan rasulullah dalam perjanjian hudaibiah yang akhirnya dimungkiri pihak kafir musyrik.

 1. Baiklah,asree moro,terangkan kepada ku,apakah sebenarnya kemahuan kesultanan sulu skrg? Mahu bergabung kedalam malaysia? Atau masih lg bercita-cita menubuhkan negara sulu dan mengambil sabah menjadi sebahagian daripadanya walaupun dgn jalan halus?...kau sendiri tahukan,sabah itu kekal didalam malaysia dan rakyat sabah tidak ingin bertuankan sultan dari bangsa suluk..

 1. Assalamualaikum. Saya saudara se-agama amat berharap kita boleh berbaik-baik, bersatu. SSDI boleh menjadi sekutu se-agama yang sungguh rapat dengan Malaysia. Malaysia & SSDI boleh sering bekerjasama untuk terus maju dari segi ekonomi & agama. Harapan saya agar kita sama-sama berdoa agar ini semua boleh terjadi suatu hari nanti. InsyaAllah

 1. http://militaryofmalaysia.net/2013/02/aset-rahsia-tentera-darat-ke-sabah/

 1. setuju dgn leopurpleman@yahoo.com.

  mohon admin blog jawab soalan ini.

 1. setahu saya julastri lah yang menyamar...pastikan ada dr,yang bertauliah untuk cek..rekod..DNA..Di Malaysia ini salah dari segi undang-undang jika menyamar dan mengakun keturunan sultan klu bukan...julastri saya kenal kau bah..hanya penulis jalanan...klu keturunan ini tidak betul..sudah lama masuk lokap..tetapi kerana benar...maka masih jalani kehidupan sehingga kini...

 1. kalau kita semak sejarah kesultanan sulu daripada sultan Muhammad pulalun..selepas itu yang duduk di takhta ialah sultan Aranan Poyo..yang nama sebenarnya ialah datu Amat sie..betul kan...yang juga di gelar sultan raie-raie yang hanya duduk sekejap saja dan di amanahkan untuk mencari pengganti Sultan Muhammad Pulalun..yang nama ini yang naik iaitu Muluk Mandarasa...yang bergelar Sultan Jamalul Alam @ Azam..1863-1881.ini yang nick name nya ( Sultan Tajul Muluk ? )..dan dari tahun 1881-1884 yang Duduk Sultan Badaruddin II..bapa Dayang-Dayang Hjh.Piandao...dan selepas itu yang duduk di takhta ialah ,,Datu Jahaba Bin Muluk Mandarasa..yang gelarannya Sultan Jamalul Kiram II 1884-1936...Dimana makamnya ?...Di Pulau Bajau ?...baru-baru ini akhir tahun 2017 Tengku Adnan Tengku Mansor ada melawatnya ?...dan siapa kata Jamalul Kiram II tiada anak lelaki...ini penyelewengan fakta...cucu-cucu tajulmuluk yang hilang..bukan anaknya kah ...hemm..( Laja,Juani,Lubaini,Jumdaini,Mambang,Bulaini.)...Apa hubungan sultan jamalul kiram II dengan Sultan Jamalul Alam II dari Brunei..betulkah adek-beradek...kata orang dari sulu...Brunei dengan Sulu Adek-beradek ?...betullah...adek-beradek beipar ni...

Post a Comment